Belangrijke informatie voordat u PrEP start

Informatie over PrEP in het Nederlands

Hallo, mijn naam Dr. George Forgan-Smith en ik ben een huisarts in Melbourne, Australië.

Ik hoop dat de volgende video nuttig is om u te helpen een duidelijk besluit te nemen over de vraag of PrEP iets voor u is of niet.

PrEP is een combinatie van twee geneesmiddelen die zijn gebruikt bij de behandeling van HIV.

Deze komen in een enkele tablet. Wanneer ze worden ingenomen zoals aanbevolen, blokkeren ze het vermogen van HIV om zich te vermenigvuldigen, zodat HIV niet in staat is om het lichaam vast te houden.

Van PrEP is aangetoond dat het zeer succesvol is in het blokkeren van de overdracht van HIV.

Mensen die baat kunnen hebben bij PrEP zijn onder meer:
mensen die inconsistent condoomgebruik hebben,
mensen die recentelijk seksueel overdraagbare infecties hebben gehad, zoals chlamydia of gonorroe in de anus, of syfilis,
mensen die methamfetaminen gebruiken,
of mensen die HIV-positieve partners hebben die niet in staat waren om niet-detecteerbare virale lading te bereiken.

PrEP is niet voor iedereen. Het belangrijkste is dat u vóór de start van PrEP HIV-negatief bent.
HIV wordt gecontroleerd als onderdeel van de reguliere PrEP-screening.
Als u in de afgelopen 72 uur mogelijk bent blootgesteld aan HIV, moet u mogelijk een ander regime gaan gebruiken, PEP genaamd.
Als u de afgelopen maand mogelijk een blootstelling aan HIV hebt gehad, moet u mogelijk uw HIV-status zorgvuldig controleren in de beginfase van het starten van PrEP.

Wat zijn de bijwerkingen van PrEP?
Een zeldzame bijwerking van PrEP is een lichte vermindering van de nierfunctie
Mensen die problemen hebben met hun nieren moeten zorgvuldig worden gecontroleerd bij het gebruik van PrEP.
De nierfunctie wordt voor iedereen gecontroleerd voordat PrEP wordt gestart.
Als u medische problemen heeft, of medicijnen gebruikt die de nieren kunnen beïnvloeden, is PrEP nog steeds een optie, maar moet het zorgvuldig worden gecontroleerd.
Het is belangrijk om met uw arts te praten, niet alleen over uw medische geschiedenis, maar ook over alle geneesmiddelen die u gebruikt, inclusief geneesmiddelen die u zonder uw tussenkomst kunt gebruiken.
Dit geldt ook voor geneesmiddelen tegen diabetes, evenals sommige geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van pijn of ontsteking.

Er is een zeldzame bijwerking die kan leiden tot een verminderde botdichtheid.
Als u bestaande osteoporose, broze botten of een familiegeschiedenis met botproblemen heeft, laat het dan aan uw arts weten.
Misschien willen ze een botdichtheidstest doen voordat u PrEP start.

Een van de meest voorkomende bijwerkingen is darmklachten wanneer u het geneesmiddel voor het eerst gebruikt.
Dit kan een beetje opgeblazen gevoel, wat losse ontlasting of bij sommige mensen een beetje obstipatie zijn.
Dit komt vrij snel tot stand nadat u bent begonnen met het innemen van het geneesmiddel en niet iedereen krijgt het.
Ik raad aan om wat acidophilus yoghurt te nemen, dit kan helpen om een ​​verschil te maken.

Het is belangrijk op te merken dat PrEP alleen beschermt tegen HIV. Het beschermt niet tegen andere seksueel overdraagbare infecties.
Hoewel we met PrEP weten of condooms niet worden gebruikt, krijgt u nog steeds een goede bescherming tegen HIV, terwijl andere infecties nog steeds kunnen worden overgedragen.
Om deze reden is het aanbevolen om condooms te blijven gebruiken om het risico op andere seksueel overdraagbare infecties te verminderen.

Als onderdeel van de eerste tests voor PrEP nemen we een volledige screening op seksuele gezondheid op.
Dit omvat een keel en een anaal staafje en een urinetest voor chlamydia en gonorroe.
We zullen ook bloedonderzoek doen om uw HIV-status te controleren, evenals hepatitis A, B en C. We zullen ook uw nierfunctie controleren.

In Australië is PrEP als een enkele tablet die elke dag wordt ingenomen het aanbevolen regime.
Op deze manier weten we dat het 99% effectief is in het voorkomen van HIV-infectie.
Een af ​​en toe vergeten tablet zal geen grote problemen veroorzaken. Zelfs als u slechts tussen de vier tot zes tabletten per week krijgt, heeft u nog steeds 96% bescherming.

Ik raad mensen aan om een ​​normale routine te vinden, iets wat ze elke dag doen, en meeliftend je medicijnen naar dat ding te brengen.
Het kan een goed idee zijn om een ​​kleine pillendoos te hebben.
Je kunt daar extra tabletten in passen, het in je werkzak gooien, dus als je een tablet vergeet in te nemen, heb je er een reserve die klaar is mocht je hem nodig hebben.

Als u nog steeds moeite heeft om de tablet mee te nemen, zijn er enkele apps die u op uw telefoon kunt plaatsen en waarmee u elke dag uw tablet kunt nemen.

Wanneer u de dagelijkse PrEP start, moet u ten minste zeven dagen aan medicijnen in uw lichaam hebben voordat u optimale bescherming tegen HIV hebt.

Als u van omstandigheid bent veranderd en van PrEP wilt afkomen, wordt het aanbevolen om PrEP gedurende 28 dagen na uw laatste blootstelling aan HIV te blijven nemen.
Dit helpt ervoor te zorgen dat eventueel HIV waaraan u bent blootgesteld volledig uit het lichaam wordt verwijderd voordat u stopt met het gebruik van het geneesmiddel.

Intermitterende PrEP is ook een optie als u af en toe een verhoogd risico op HIV hebt. Uw arts kan u helpen verklaren hoe dit werkt.

Als onderdeel van de normale PrEP-routine moet u elke 90 dagen terugkomen.
Dit zal je in staat stellen om een ​​nieuw script te krijgen, maar ook om een ​​volledige seksuele gezondheidsscreening en controle van je nieren te krijgen.

Dit is ook een geweldige kans om een ​​praatje te hebben over eventuele bijwerkingen of om manieren te bespreken om ervoor te zorgen dat u uw tablet elke dag kunt krijgen.
Dit is echt een goede gelegenheid om contact te leggen met uw arts en een goede open discussie te hebben over hoe PrEP voor u is geweest en over eventuele problemen die u heeft gehad.

Ik hoop dat deze video je heeft geholpen een weloverwogen beslissing te nemen over PrEP.